Rekordsiffror i samverkan mot organiserad brottslighet

2023-02-07

Under fyra dagar har polisen och Helsingborgs stad tillsammans med åtta andra myndigheter genomfört Operation Klöver. Det samlade ekonomiska värdet av insatsen var 9 miljoner kronor.

Målet med Operation Klöver är att genom att samverka och samla myndigheters gemensamma resurser, minska de kriminellas ekonomiska tillgångar. Det har man bland annat gjort genom böter, vite, sanktionsavgifter och att stoppa felaktiga utbetalningar.

Från staden har medarbetare från flera olika förvaltningar och Helsingborgshem deltagit. Miljöförvaltningen har bland annat gjort tillsyn hos företag, butiker och restauranger. De ingick i den grupp som arbetade mot osund konkurrens. Den gruppens resultat blev drygt 3,2 miljoner kronor. En annan grupp arbetade med felaktigt utnyttjande av bidragssystemet under ledning av Försäkringskassan. De gjorde bland annat hembesök och upptäckte flera skenskilsmässor. Den gruppen drog in 1,5 miljoner kronor.

TREDJE GÅNGEN GILLT FÖR OPERATION KLÖVER

Det här är tredje gången Operation Klöver utförs och resultatet visar på rekordsiffror då det samlade värdet uppgick till 9 miljoner. Det är en dubblering jämfört med 2021, då Operation Klöver senast genomfördes.

– Det här är ett utmärkt exempel hur starka vi blir när olika myndigheter arbetar tillsammans. Vi lär oss av varandra och får tillgång till fler verktyg, säger säkerhetschef Jonas Berg i Helsingborgs stad.

Han lägger till att staden även deltar i myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet alla dagar på året.

Sättet att arbeta tillsammans över myndighetsgränser är intressant för många andra. Under årets Operation Klöver fick vi besök av statsministern, Ulf Kristersson.

De andra myndigheterna som medverkade var ArbetsförmedlingenArbetsmiljöverketFörsäkringskassanKronofogdenKustbevakningenLänsstyrelsen SkåneSkatteverket och Tullverket.

Källa: Helsingborgs Stad, LinkedIN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *